Barnedag og finaler

På lørdag var det klart for sluttspill og finaler. Vi tok turen for å se hvordan det gikk for seg i Ultimate Frisbee, cheerleading, sjakk, stup og dødsing. Det ble også avholdt en aktivitetsdag for barn i Festivalcampen på formiddagen.

Barnedag

På Festivalcampen kunne et stort antall barnefamilier nyte godværet denne formiddagen. Bergen Challenge arrangerte nemlig barnedag med en rekke aktiviteter, leker og underholdning. Strålende sol sørget for at både barn og voksne så ut til å stortrives over hele festplassen. Vaffelpressa kjørte for fullt slik at de oppmøtte kunne opprettholde nok energi til å prøve ut alle aktivitetene. Enkelte av barna sverget derimot til iskrem, til tross for at kalenderen viser oktober og julebrusen er på plass i butikken.

Hovedattraksjonen på barnedagen var uten tvil brannbilen. Med brannmenn tilstede og blålysene på, var dette et svært populært tilbud. Her kunne barna få en omvisning i bilen, eller hilse på sine flammeslukkende idoler. Flere uttrykte sitt store ønske om å jobbe som brannmenn som voksne. Den store interessen lover godt for brannvesenets rekruttering i fremtiden!

På festplassen kunne også de oppmøtte barna få ansiktsmaling. BC-funksjonærer gjorde sitt ypperste for å male barna slik som ønsket. Utover dagen var det et stort antall katter, prinsesser og bjørner vandrende rundt på festplassen. Klovnemaling ble i midlertidig unngått av diverse årsaker.

Mot slutten av dagen dalte aktivitetsnivået hos noen av barna. Mangfoldet av ting å gjøre hadde tatt knekken på alt som fantes av energi. Der noen sperret øynene opp da leken var over, pustet andre lettet ut. Vi håper at så mange som mulig koste seg på barnedagen, og takker for et meget godt oppmøte.

Ultimate Frisbee

Ultimate Frisbee skiller seg ut fra andre sporter i Bergen Challenge. Det er faktisk slik at seiersbonusen for å vinne på det som kalles ”spirit” er større enn å vinne. Kåringen innebærer at lagene fyller ut ett skjema på hverandre hvor de blir målt etter hvorvidt de lever opp til ideell Idrettsånd. Det er virkelig en gentleman sport. Det er ingen dommer, men ved hjelp av selvjustis bestemmes utfallet av tvistesakene. Spillet bærer preg av vennskapelig rivalisering. Ultmate Frisbee er også en ”non-conflict” sport der utøverne ikke skal hindre hverandre, forteller Terje Monsen fra BSI-laget

I finalen sto BSI Ultimate Rainfall mot NHHI 1. Flere på BSI Ultimate Rainfall mente NHHI 1 forventet å vinne siden de vant den niende kampen i gruppespillet overlegent ti-to. Det kan sies at finalen hadde en psykologisk dimensjon, hvor de to målene BSI skaffet seg innledningsvis i kampen holdt ut helt til sist under kniving frem og tilbake. NHHI 1 innrømmet å være iltre og overivrige der BSI var rolig, og presis.

Terje Monsen fra BSI har spilt i EM i 2015 og vant ”Spiritprisen” der. Da han ble spurt om ikke denne kulturen tar bort en del av meningen med å konkurrere forsvarte han med å trekke inn fotballen, hvordan sporten er preget i negativ forstand av ”spillerfilming”, og andre virkemidler for å påvirke dommeren. Ultimate Frisbee har ikke fjernet konkurranseaspektet, men har endret omstendighetene av seieren.

NIH meldte seg på fredag fordi de ikke fikk sammen ett lag til futsal. Som en kanskje kan forvente av studentene på Norges Idrettshøyskole tok de utfordringen på strak hånd. De leste seg opp på reglene på vei til Bergen. Det medførte en bronsemedalje. Resultatet kan forklares med den fine spiriten i sporten og hvordan de ble møtt og ivaretatt av motspillerne.

Resultatet kan derfor forklares med den fine spiriten i sporten og hvordan de ble møtt og ivaretatt av motspillerne.

Cheerleading

Fullstappet tribune og livlig stemning var faktum da cheerleaderne skulle vise hva de var gode for i Amalie Skram-hallen. Flotte drakter og sløyfer i håret, akkurat slik vi kjenner det fra de herligste amerikanske college-filmer gjorde opplevelsen bemerkelsesverdig for de som tok turen. Deltakerne viste løft, akrobatikk og splitthopp av særklasse - ja, så bra at det var en fryd for øyet.

Atmosfæren i hallen var fantastisk. Selv om konkurranseinstinktet utvilsomt var tilstede, motiverte og jublet alle lagene til hverandres prestasjoner. Dette var med på å gjøre arrangementet til Bergen Challenges kanskje beste opplevelse for publikum.

Sjakk

18 deltakere fra ulike deler av landet barket sammen til intense sjakkoppgjør på Amalie Skram. Ferdighetsnivået varierte i stor grad. Enkelte hadde en respektabel FIDE-ranking, mens andre såvidt var hobbyspillere. Kampoppsettet var lagt opp etter "Monrad-systemet." Her spiller hver deltaker fem partier hvor kampene spilles etter foregående poengsummer, slik at man møter andre på omtrent samme nivå. Vi tok en prat med deltaker Eirik Fløgstad.

"Monrad-systemet gjorde at kampene ble jevnere. Jeg er relativt ny i sjakk, og var sikker på at jeg kom til å tape alle kampene. Hittil har jeg vunnet 1 og tapt 3, noe jeg er fornøyd med."

-Hva synes du ellers om turneringen?

"Alle deltakerne er hyggelige og praten flyter lett mellom kampene. Det snakkes mye om sjakk og hva Bergen Challenge generelt, noe som har bidratt positivt for mine sjakkferdigheter. Alt i alt, et strålende arrangement."

Stup

I en stor og fuktig svømmearena, oppkalt etter tidenes beste norske svømmer, var det lørdag 15. oktober klart for stup og dødsing. Funksjonærene var spente, deltakerne ivrige og badevaktene oppmerksomme. Alt lå til rette for en flott idrettsdag i Aleksander Dale Oen arena. Åpningsøvelsen var stup fra 1m, etterfulgt av 3m og til slutt tårn; samlebetegnelse på 5m, 7,5m og 10m. De første stupøvelsene hadde storfint besøk av Espen Valheim, med seks NM gull og en femteplass fra EM i bagasjen. Det var høye forventninger, og han innfridde med sølv og gull. Han fortalte at han la opp i april, og var fornøyd med egen innsats. Det var imidlertid vanskelig å ikke se tilbake til SL BC 2014, da han gjorde rent bord med gull i samtlige øvelser han deltok i. I år kunne han dog melde at nivået var mye høyere, som er en indikasjon på at arrangørene har gjort en god jobb. Espen måtte beklageligvis avstå fra tårnstup da han slet med en skade i skulderen. Neste på programmet var tårnstup. Her så vi alt fra planken fra 5m til baklengs salto med skru fra 10m. Variansen i nivået var stor. Lisa Skogeng og Thea Morken Augustson, to blide jenter gjenga sine opplevelser. Lisa er opprinnelig svømmer og hadde aldri stupt før. Thea derimot, var på landslaget i stup før hun la opp for fire år siden. Akrobatikken indikerte at dette var en meritert kvinne, hvilket resulterte i at hun havnet på toppen av podiet. Til tross for mangel på erfaring havnet også Lisa på pallen. Etter konkurransen hadde begge blåmerker og medaljer å vise frem. Det var klart at dagen var en suksess, og jentene gledet seg til bankett.

Norges nye nasjonalsport?

Dødsing, en relativt ny sport med opprinnelse i Norge, ble i 2016 representert i Bergen Challenge for første gang. Sporten består av to hovedkategorier, freestyle og klassisk. Dødsing går ut på å hoppe fra store høyder og ligge flat i luften så lenge som mulig. Rett før man treffer vannet, da risikoen for mageplask er maksimert, skal man i hurtig tempo krølle seg sammen til en reke for å unngå skader på interne organer.

På deltakerlisten stod ni modige menn. Allerede en time før dødsingen begynte var de villeste og mest ivrige dødserne oppe på stupetårnene. Nervøsiteten, hvis eksisterende, var godt skjult bak badeshortsen, og det var tydelig at kun seier var godt nok.

Kristian Andresen og Njål Engen Ekre, henholdsvis nestleder og økonomiansvarlig i BC, var blant de modige. Om motivasjonen var av ren egeninteresse eller om de hadde tapt et veddemål med andre styremedlemmer, forblir uvisst. Ingen av dem hadde prøvd dødsing før, sett bort fra en times kræsjkurs i forkant. Selv om det ser vondt ut fra tribuneplass, kunne begge melde at smerten ikke var et problem, dersom teknikken satt. Det ble dessverre ingen medaljer, men med hver sin gullbillett til deltakerbanketten var begge svært fornøyd med dagen.